Mysmorgon



Som vanligt så vaknar jag alldeles för tidigt när jag får, kan och vill sova ut.
Det är för mig en gåta varför jag ska vakna så in i Nordens tidigt när hela jag känneratt jag inte sovit färdigt. Men, men sån är tydligen jag...
Jag har nu myst ner mig i soffan och slötittar på en gammal Harry Potter film. Jag verkligen älskar Potter filmerna. Den sista var så bra så jag pratade om hur bra den var i flera dagar..

Igår hade vi traditionsmiddag här hemma, fast traditionen säger att den ska vara 23:e dec, men  med skiftjobb, moderna familjer osv är det inte alltid så lätt att få till en sammankomst då alla inblandade kan samtidigt. Så därför var vår uppesittarkväll igår istället.
Ulle o Kenneth gjorde förrätt, löjromstoast. Ahh men hur gott var inte det. Enkelt och verkligen jättegott.
Vi stod för huvudrätten, jag säger vi fast det var Magnus som lagade. Det blev Pasta Al Forno a'al Paulo Roberto. Jättegott,  enkelt och inte så mkt disk.
Linda och Tomas hade med sig efterrätt. Pannacotta, en vanilj och en choklad.
 Smarrigt som tusan. Jag tycker det är så trevligt och lyxigt att få umgås med våra fina vänner och kvällen bjöd på många glada skratt. En av kvällens aktiviteter var att klä vår julgran. Jag skulle öva på mitt kontrollbehov och inte lägga mig i. Jag tror att jag lyckades ganska hyfsat med det.
De klädde granen med svarta och silverfärgade pumlor. Jag sa att jag inte skulle ändra något, men så här i efterhand så känner jag en stark lust att sätta lite glitter i granen, det skulle visst inte vara nå glitter det här året, men som sagt jag är sugen på glitter.
Det är lite jobbigt att många av mina vackra pumlor ligger i kartongen, men det var ju just det att jag skulle träna mig. Men lite glitter kan ju inte skada..

Idag ska jag bege mig ut och inhandla julklappar. Jag är Bodenpatriot och det bär mig emot att inte handla i Boden, men det finns ingen annan dag än idag som jag kan göra mina inköp så jag har inte annat än grannstaden  att välja på då det inte är öppet här på söndagar.
Jag ska packa med mig lite rester från igår till pappa som är på sjukhuset. Maten där är inte direkt någon höjdare så han blir säkert glad över lite pastarester.
Jag bakade en "tårta" till igår, men den hann vi aldrig äta innan det var mitt i natten och dags för gästerna att åka hem, så jag tar med lite av den också till pappsen.
"Tårtan" är en mjuk pepparkaka som jag delat i fyra lager och mellan varje lager smetade jag ut en blandning av Philadefiaost, florsocker och lingonsylt. Förhoppningsvis är den god..

Nu ska vi inmudiga lite frukost på Spadvägen 16.

Well well
S

Nu är den virkade filten färdig..

..Så där nu är äntligen den virkade filten färdig. Som jag längtat.
 Och det är ju det som är så konstigt, att jag alltid längtar till projekt blir färdiga när det egentligen är så att det roligaste är att göra dem..!?!
Jag vet inte ens vars jag ska ha den här filten..
Men så säg, är det ändå inte mysigt med allt julpyssel, amaryllisar, hyacinter, adventsstjärnor, tända ljus och allt som hör advent till. Jag njuter av madariner, clementiner, satsumas (har ingen aning om vilka som smakar hur, eller har kärnor eller hur man ser skillnad) och apelsiner tillsammans med väldoftande hyacinter. Mys mys mys!!

Alla rutor klara, nu pågår ihopvirkningen,,,
Projekt pågår

Virkad filt i Karisma i en typ av mormorsrutor med blomma
..Och så här blev den när den är färdig, det skulle vara 39 rutor men jag gjorde några till..

Nu ska jag sticka ylletofflor till pappa och virka en till poncho till mig själv, och båda dessa har jag full koll på vad de ska användas till. Alltid nåt.
Det är bra för affärerna att det inte är just några helgdagar kring jul, men nog hade det varit skönt att lata sig och fortsätta fruktätandet och handarbetet i några extra dagar. Men alla vet väl att arbete ger hälsa och välstånd.


En av mina amaryllisar på väg att blomma ut

Well, well godkväll!
S

Läst lite böcker senaste tiden...



De senaste två månaderna har jag läst en del böcker. Ömsom vin ömsom vatten…

 Kajsa Ingermansson
 –Bara vanligt vatten
Den känns ljummen och inte nåt som jag inte kan lägga ifrån mig, men ändå vänder jag på blad efter blad. Utan att jag vet hur det gick till var den slut och det kändes som att den inte riktigt börjat. Den funkar i brist på annat, men inte mer än så…


Jo Nesbø
 –Huvudjägarna
De första kapitlerna är jag rent uttråkad och beklagar mig för sambon. Känner mig besviken för att den är så trist när jag förväntat mig så mycket. Men tro mig, den tar sig ordentligt och är riktigt spännande. Jag har alltid lite svårt för böcker/filmer då man förväntas heja på skurken. I det här fallet är det svårt att veta vem som är mest skurk. När du har tagit dig förbi den sega starten så är den stundtals så spännande att jag kommer på mig själv med att hålla andan.
Hur det än är så saknar jag ändå Harry Hole.

Ramona Fransson
-Dyrbar kärlek
-Iskall hämnd
-Mord i Skärhamn
-Lyckohjulet
-Mord under Tjörn Runt

Ramona Fransson var för mig ett helt nytt namn jag aldrig hört talas om mensom jag  ramlade över av en slump.
I första boken får man lära känna offerfamiljerna väldigt väl och kriminalarna är mer bakgrundsfigurer. Jag visste inte när jag öppnade bok två att det var samma kriminalare boken skulle handla om, men i följande böcker är det de som är huvudpersonerna.  Precis som i de gamla vanliga deckarna känns de som gamla bekanta i bok efter bok. Dessa böcker är lättlästa och flyter på, kan inte säga att de är speciellt spännande och det är lite invecklade familjeförhållanden och en aning långsökta lösningar emellanåt, men jag kommer ändå läsa om hon skriver fler böcker. Det är något som ändå driver framåt.
Varför det bara blir kursivt här när jag skriver har jag ingen aning om, men det är stört omöjligt att få det att bli vanlig skrift..

Mari Jungstedt
-Det fjärde offret

När jag stängde boken och lämnade Knutas och Gotland kände jag att jag genast vill att Mari skriver en till bok.
Jag har alltid trevligt i komissarie Knutas sällskap och så även den här gången i Maris nionde bok med Knutas, Karin och Johan.  Storyn känns skön, som vanligt med deckare som utspelas i små samhällen får man lov att sortera bort rimligheten att det sker så många mord på samma plats. Lite som om man ser ”Morden i Midsommer”. Men halllå Sandra, det är liksom inte på riktigt!
Jag tycker den här boken är absolut läsvärd och det kändes trist när den var slut.

 

 

Jens Lapidus
-Livet deluxe

Den här gången hade jag inte lika svårt att komma in i Lapidus ”slangspråk a’la Dogge Doggelito”. Första boken hade jag jättejobbigt med det, nu har jag vant mig en del.
 Gangsterlivet är inte glorifierat och det gillar jag. Som jag tidigare skrev tycker jag att det är en smula jobbigt att hålla på fel lag.
Språket är ändå det som gör boken, samtidigt stör slangen mig och ibland måste jag läsa två ggr för att förstå…
Sista boken i triologin, och helt klart den bästa.

 

Lars Kepler
-Paganinikontraktet
-Eldvittnet

 

När jag läste hypnotisören tyckte jag den var helt ok och en ganska bra bok. Men släng dig i väggen, den är inte i närheten efterföjlarna.
Paganinikontraktet var stundtals så spännade så jag tappade andan. Jag var tvungen att sträckläsa den, flyt i hela boken och när det var som mest spännande var kapitlet slut och nästa handlade såklart om de andra karaktärerna i boken. Jag hade nästan lust att bläddra fram till fortsättningen.
Joona Linna har en överraskande historia i eldvittnet och även den är massivt spännande och har flyt i sig från början till slut.
Kommer det fler böcker av författarduon så kommer jag alla gånger läsa med stor förväntan.
Köp köp köp!

 

Den svenska deckarduon Anders Roslund och Börge Hellström har skrivit sin sjätte bok och den kommer ut efter nyår, väntar med spänning på den. Jag har tyckt väldigt bra om deras tidigare böcker och har höga förväntningar på den här.
Vad jag förstått så är Edward med i även den här.. Längtar efter honom och att få höra honom tralla till Sivan.

Nu ska jag öppna första boken ”I de lugnaste vatten” av Viveca Steen. Återkommer kanske med tankar om den?!?

Well well
S


Skoshopping De Lux

I em har jag och Annis varit på shopping De Lux. Vi brukar alltid ta oss en shoppingtur i mitten av december. Idag har varit första gången som vår personal Hanna varit själv i butiken och det verkar ha fungerat utmärkt.

Jag har haft så dåligt med skor, ibland kan man säga att man har dåligt med skor och så har man i verkligheten massor med fungerande dojjor. Men så var icke fallet för mig. Hela förra vintern prommande jag omkring i i mina tretorn gummistövlar. Mangus hävdar att han skämts över min fot-outfit.

På plats träffade vi Mirja, så kul att träffas och hänga lite, det var ett bra tag sen vi rådde om henne!

Jag handlade två par bra vinterskor, det ena paret står det att de funkar till -32, hopppas att det inte blir så kallt i vinter. De var supersköna och lätt att bara stoppa ner fötterna i. Jag är inte så bra på att idas knyta och greja alla gånger.

Visst ser de varma och sköna ut, även om de liknar barnskor en del...

Det andra paret var ännu skönare, men de måste knytas så jag får se hur mkt jag använder dem när allt kommer kring.
Ecco har alltid varit lite av ett skofavoritmärke, och dessa är just det..

Goretex och skinn så de borde vara slitstarka.

Det som gjorde att mina gummistövlar sagt upp sig var just att de spruckit av att vara ute i för stark kyla, förhoppningsvis händer det inte dessa nya kompisar som är lite mer avsedda för ändamålet.


Sen shoppade jag ett par billiga äkta syntetskor som matchar min skinnjacka, om jag nu skulle råka visa mig offentligt i vinter i annan look än jobb-outfit?!?
Jag har hört att: -Plötsligt händer det!

Äkta syntet, men fina ändå

Lite rött te och en ljusslinga slank också med i påsarna och kan hända en och annan grej också..

Well well!
S

Apporteringsträning med Filip..

..och det bästa av allt med att träna en liten affenpinscher är att det går utmärkt att göra det i soffan!

Filips absoluta favoritgodis är Planet Pets "Tuna Bites", för dessa kan han göra ungefär vad som helst, det är kul för mig eftersom han annars inte är så förtjust i karameller..
Snål innehavare av en Arken Zoo butik som jag är, så delar jag varje godit i 5-6 delar, inte bara för att jag är snål utanför att Filip inte ska tugga så länge och för att han inte ska bli mätt.

Ikväll har vi utvecklat träningen så att han kan hålla några sekunder och han har fått börja ta apporten ur min hand på kommando och inte när han själv vill...
Han är så sjukt gullig när han anstränger sig allt han kan.
Jag är ju mest van att träna schäfrar. Den största skillnaden med att träna affenpinscher är att det inte alls är lika lätt som att träna en arbetsvillig schäfer. Som förare får jag tänka till en hel del mer och ingenting kommer gratis. Det som dock är extra bra med en affenpinscher är att det går utmärkt att träna bekvämt sittandes i soffan och det passar mig mer än utmärkt!

Jag har fått för mig att jag ska tävla en lydnadsetta och ev en appell med Filip, så nu är det bäst att jag tränar. Filip kan en del grunder, fast väldigt slarviga grunder...
Med handen på hjärtat har jag inte lärt in något med nån som helst noggrannhet. Tex så betyder hit att sätta sig någonstans på min vänstra sida, rakt eller i någon särskild höjd har jag inte brytt mig om. Fot är att gå på min vänstra sida någonstans och kika på mig nån gång då och då..
Dvs at jag får lov att lägga några timmar på finlir om det ska bli nån poäng överhuvudtaget. Sen så finns det dagar då Filip inte har tänkt göra något alls, det finns inget i världen som skulle motivera honom att göra något med glädje om förutsättningarna enligt hans mening är fel. En sak kan vara mindre bra väder, blött, kallt eller blåsigt. Det gäller alltså att anmäla till flera tävlingar och hoppas på vädergudarna.

Bildbevis ser du nedan, nu är det virken som kallar...
 
Jag tror bilderna ska vara klickbara om du vill njuta ordentligt av underverket Hr Nilsson!

Well well!
S

Virkad filt och lussete..

Jag har lovat mig själv att inte påbörja nya virkprojekt eller att köpa mer garn innan jag avslutat alla mina påbörjade projekt.
Idag var dagen kommen till filten eller det som ännu bara är massa rutor och ska virkas ihop till en filt. Mönstret finns hos www.garnstudio.com drops 120-3. Jag har virkat i Karisma som jag tycker är ett ganska trist garn att virka i då de sammantvinnade trådarna älskar att dela sig. Men det är 100% ull och det gillas, jag avskyr syntet...
Eftersom jag heller inte är förtjust i blått så valde jag andra färger än på "demofilten".

Den påbörjades under ljuva sommardagar och nu efter en lång vila i mitt garnskåp håller jag nu på virka ihop rutorna.


Här har jag hunnit med några rutor sin ligger i korgen, tittar du noga får du se mina fina virknålar och mina mindre fina mbt-tofflor..

Som genom ett trollslag försvann virknålen bara för att jag gick och hämtade mig en kopp te.
Hur det är möjligt funderar jag ofta på, jag förlägger saker mest hela dagarna. Jag går väl lov att resa mig upp från fårfällen och söka lite. Förresten vill jag slå ett slag för Clovers alla virknålar, de är magiskt bra. Särskilt för den som jag har klent virke i kroppen och värk i fingrar och handleder och ändå envisas med att handarbeta.
Nu använder jag mest de i som är helt i "plast", men gillar även de som är i metall och plast.


Här har jag lagt upp rutorna för att pussla lite, kollar du noga ser du min supersköna massagedyna som bor i solstolen vintertid. Inte direkt någon tjusig inredningsdetalj, men en bra lösning...

Lusse var det... Jag har förlustat mig på teaffären och köpte bara goda tesorter. Ikväll är det lussete, riktigt juligt gott. Jag kryddade på det lite extra med saffranshonung. Det är ett svart te och vanligtvis dricker jag mest rött te, men eftersom jag inte inte hittat lusse annat än som svart te fick det bli så..

På jobbet snurrar julmusiken hela dagarna med ganska klämkäck julmusik. Här hemma har jag enfavorit  för mig ny för i år. Andrea Bocelli. Nästan inte ett spår av klämkäckt. Stämningsfullt, vackert och rogivande. Rekommenderas!
Mange har ont i sitt öra och sitter framför datorn och spelar Harry Potter, så jag har hela musikvalet för mig själv ikväll. Egoist? -Javisst! Man umgås inte alltid bara för att man befinner sig i samma hem...

Well well
S


Änglarnas tid och julstämning...

I veckan fick jag en tidig födelsedagspresent av min fina väninna LillUlle. Vi var till kyrkan och såg/lyssnade till "Änglarnas tid" med Magnus Carlsson. En toppenpresent!

Magnus Carlsson i Överluleå kyrka, bilden snodd på Magnus blogg..

Det är svårt med julstämningen när gräsmattorna är gröna och temperaturen visar plusgrader. Så här såg det ut när jag var ut i morse.

Inga snötyngda träd här inte..

I helgen har vi jobbat hårt på julstämningen. I fredags var vi hos Johan och Pernilla och spelade spel, julgodis och knäck bidrog till julstämningen och det bjöds på många glada skratt under kvällen. Extra bra är att de bor på lagomt promenadavstånd från oss.
Vi spelade mitt favoritspel " med andra ord" och ett för oss nytt spel "lika par leka bäst". Det var också roligt men förutsätter att man känner varandra väl.

I går kämpade vi vidare med julstämningen då AL o Björn hade invigning av sin altan, ett jättefint rum. Innan var jag lite orolig att det skulle vara kyligt, men det var varmare än inomhus. De bjöd på olika sorters glögg, tapas, och höjdarna för kvällen var Jennifers kalla äggtoddy och saffranspannacottan med pepparkakssmular. Mumsigt!
Som vanligt när det är trevligt går tiden snabbt och efter att Al spöat mig i Singstar stängde vi stället och åkte hem mitt i natten.

Tidigare tog jag tillbaka ett skåp jag lånat ut. Jag har ärvt det av min farbror som ärvt det av min farmor som i sin tur fått det av sina grannar Holger och Märta. Med andra ord har det högt affektivvärde för mig..

Så här såg det ut innan...


...och så här ser det ut nu...

I veckan överaskade jag Mange med frukost kl 6, det händer inte ofta men det händer.. Vi missade första adventsfrukosten så vi hade första advent på måndagmorgon istället..
Det är som extra mysigt med frukost i juletider även fast man äter samma sak som på veckan.

Marmeladfrukost

Idag har min bror med familj varit här och vi bjöd på Janssons, köttbullar och rödkål. Till efterrätt hade jag gjort saffranspannkaka med glass till, vi grundade med lite glögg och dadlar. Lite julstämning har smygit sig på, men som jag har kämpat!


Well well!
S


Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!